Vandaag het derde interview van dit jaar. Deze keer spreek ik met Hilde Vinckx van Vinckx Grafische Vormgeving een spontane, sprankelende onderneemster die weet wat ze wil. Ook zij zorgt ervoor dat je als onderneemster zichtbaarder wordt maar vanuit weer een ander aspect van de branding; de vormgeving.  

Hoi Hilde, leuk dat je meedoet! Vertel eens; wat doe je precies?

Ik ben grafisch vormgever en maak diverse soorten visuele uitingen zoals Logo, huisstijl, digitale en gedrukte publicaties zoals E-Book, magazines, brochures. Daarnaast help ik bij het ontwerp van een website. Ik heb geen specifieke doelgroep zoals je die normaal zou omschrijven omdat het bij mij gaat om ‘attitude’. Ik wil werken voor ondernemers die echt succesvol willen zijn en hoge kwaliteit heel belangrijk vinden, en daar ook voor willen betalen. Ondernemers die professionaliteit willen uitstralen. Dus geen ondernemers die geloven dat ze het zelf (in bv Canva), even goed kunnen. “Merk je verschil tussen klanten die er eigenlijk niet zoveel aan uit willen geven en zij die dat wel doen? Ik merkte namelijk zelf dat klanten die geloven in vakmanschap en daar geld voor neer willen leggen veel gemakkelijker zijn om mee te werken. Degene die er amper het geld voor uit willen geven hangen bijna iedere dag aan de lijn, weten niet wat ze willen en komen steeds terug met nieuwe vragen”. Ja dat merk ik wel ja dat verschil. Vroeger wilde ik nog wel eens iets voor minder doen maar nu ik er echt voor heb gekozen me te profileren naar klanten die een afschuw hebben van amateurisme werkt dat veel leuker. Ze vertrouwen veel meer op mijn vakmanschap. Ik doe eigenlijk niet aan kortingen of aanbiedingen maar met mijn verjaardag in April doe ik dat wel voor vaste klanten. Vorig jaar bood ik een gratis visitekaart aan, dan komen er klanten die ik niet verwacht had die tegelijk meldde dat ze er wel voor willen betalen omdat ze weten dat ik goed werk aflever, dat doet je dan zo goed. 

Waarom ben je dit gaan doent?

Omdat ik dat moet! Ik kan niet anders. Ik doe dit werk al sinds mijn 23ste en het is echt mijn passie om hiermee bezig te zijn. Mooie dingen te maken voor klanten, naar ze te luisteren, mee te denken en de juiste vertaling naar het ontwerp te maken. 

Wat zie jij als je grootste succes?

Dat haal ik uit wat de klanten me vertellen. Laatst kwam er een klant naar me terug, die heb ik een paar jaar geleden geholpen met hun huisstijl waarmee ze precies de juiste doelgroep aanspreken, en die hebben nu een tweede onderneming. Hiervoor wilde ze dat ik dat weer voor ze zou gaan doen; ‘omdat we gewoon niemand weten die het zo kan zoals jij. We krijgen nog wekelijks complimenten over onze huisstijl”. Ja dan wordt ik wel heel gelukkig van dat soort reacties. 

We maken allemaal wel eens een verkeerde inschatting; wat is de jouwe?

Een samenwerking aangaan met een partij die uiteindelijk alleen maar loze beloftes heeft gedaan, waardoor ik even heel verontwaardigd was. Hier moet ik zeggen dat ik dacht “dat komt wel goed, gewoon een beetje geduld en overleg”. Maar het werd het alleen maar erger.  Nu durf ik bij een gevoel van twijfel over een samenwerking beter te luisteren naar mijn intuïtie. Ik ben een nuchter iemand, maar onderbuikgevoel heb ik geleerd serieus te nemen.

Ik doe dit werk al heel lang maar het is pas iets meer dan twee jaar dat ik dit volledig als zelfstandige doe, daarvoor deed ik het middels payrolling. Het enige waar ik spijt van heb is dat ik het niet eerder ben gaan doen. Want wat ik nu merk is dat mijn leeftijd ineens tegen mij gaat werken. Ik had laatst een intake waarin ik amper uitgesproken was en deze mij vertelde dat ze toch liever voor een jong iemand ging met frisse ideeën. “Ja dat is een beetje een ding nu he, wij vijftigers zijn de nieuwe dertigers maar dat is nog niet helemaal doorgedrongen. En ook niet dat wij vijftigers juist veel meer ervaring en kennis hebben, nog vol in het leven staan en met vaak betere frisse ideeën kunnen komen”. Ja ik geloof er ook in dat wij de generatie zijn die dat tij gaan keren. We zijn nog net zo snel, want ik krijg het idee dat ze denken dat dit niet zo is. Maar ik werk proactief en razendsnel. Dit zijn ook de punten die ik op mijn website en communicatie terug laat komen, dat snelle.

Waarin onderscheid jij je van je concullega’s?

Ik ben een bondgenoot voor mijn klant en ben niet enkel een serviceverlener. Ik denk mee en niet alleen als het om het grafische deel gaat. De relatie met een klant gaat vaak over een langere tijd en dan wordt het ook persoonlijker, je deelt veel meer. Ook over je privéleven en hoe het met de business gaat. Soms belt een klant voor een praatje, om te kijken hoe het gaat, zeker in deze tijd. En dan blijkt er toch weer werk uit voort te komen. Door die verdieping werkt het ook beter en leuker voor beide partijen; je hebt maar een half woord nodig om te begrijpen wat de ander nodig heeft. Je moet ook echt interesse hebben in je klant anders werkt het niet, in ieder geval niet voor mij. Ik wil echt weten wat iemand beweegt en waar deze naar toe wil.

Hoe kijk jij tegen branding en promotie aan?

Dat is een grote noodzaak! Branding is het opbouwen van vertrouwen naar je doelgroep toe. Er kwam een vrouwelijke onderneemster in zakelijke dienstverlening en wiens doelgroep de KMO’s waren. Een kleurrijke expressieve vrouw. Een en al paars en roze, veel sieraden en blingbling. Die wilde dat haar persoonlijkheid goed naar voren kwam. Dan doe je dat niet door een soortgelijke vormgeving te maken, dan gaat dat toch meer zitten in de taal die gebruikt wordt in de communicatie. Waarom je ondanks je voorkeur voor glitter en krullen beter geen huisstijl opbouwt op die basis is geen gemakkelijk gesprek. Je huisstijl moet je doelgroep aanspreken, niet jezelf. Branding is daarom ook geen kwestie van smaak, smaak komt niet op de eerste plaats. 

Wat doe jij om jezelf zichtbaar te maken en hoe doe jij dat?

Ik gebruik nu voornamelijk sociale media. LinkedIn gebruik ik zakelijk en op facebook ben ik wat persoonlijker. En sinds kort ben ik begonnen met adverteren. Vind jij nou ook dat nu, nu we alleen maar online aanwezig kunnen het lastiger is om je netwerk te laten groeien, klanten te krijgen. Ik merk dat juist dat samenspel van offline ontmoeten en online zichtbaar zijn klanten realiseert. Social media alleen trekt geen klanten”. Ohja zeker. Het is heel belangrijk dat je elkaar eerst leert kennen met netwerken. Hierdoor weet je wie iemand is en dat zie je terug in je social media. Op netwerkborrels en bijeenkomsten praat je ook over veel meer en hoor je veel vaker wat er speelt en nodig is. 

Wil jij ook wel een keer je verhaal vertellen en je mening geven over branding? Neem dan nu contact op met mij en dan maken we een afspraak voor jouw interview.  Stuur mij een mail: rebecca@dare2be.eu of bel/app me op: 0683080321.