Deze maand spreek ik Lucenda Hilt-Tuwanakotta van Afslankstudio Slimmer. Eigenlijk een heel actueel onderwerp zo in de nasleep van COVID19 want laten we eerlijk zijn; wie heeft er niet een paar corona kilootjes. Maar haar onderneming gaat verder dan een paar kilootjes kwijtraken; het is een levensstijl. 

Hoi Lucenda, wat doe je precies

Ik heb in Nuenen, een klein dorpje bij Eindhoven, een afslankstudio. Ik ben voedingsdeskundige en zit al 20 jaar in het vak. Er komen hier voornamelijk vrouwen sporten en dat doen we in warmtecabines. Dat zijn cabines waarin je liggend allerlei oefeningen uitvoert, oefeningen die te vergelijken zijn met pilates en yoga. De meeste vrouwen die hier komen hebben als wens om af te vallen en dan krijgen ze een kuur, een programma eigenlijk, die volledig op hen gericht is waarbij we oefeningen gaan doen en kijken naar de voeding. Met dat programma help ik ze naar een slanker figuur.  

We kijken vooral naar de eetgewoonten en stemmen het programma daar op af. Vaak blijkt dat er maar een paar kleine dingen gewijzigd hoeven te worden om tot een gezondere balans te komen. Het is dan ook geen zwaar dieet van enkele weken waarbij de kilo’s er wel afvliegen maar die er ook zo weer aan zitten na het dieet. Dit is echt gericht op de lange termijn om op een gezondere manier te gaan leven. We werken niet met speciale voedingsmiddelen of diëten. We kijken ook niet naar de calorieën maar kijken echt naar wat iemand nodig heeft. 

Op dit moment zie ik ook veel vrouwen in de overgang die vallen moeilijk af. En daar is het vooral kijken naar een betere en snellere verbranding naast het eetpatroon. 

Zo’n programma duurt ongeveer twee á drie maanden maar je ziet dat veel vrouwen erna terugkomen om onder begeleiding te blijven sporten. 

Waarom ben je dit gaan doen.

Ik ben 20 jaar geleden begonnen in een afslankstudio. Toen kreeg ik kinderen en daardoor meer focus op gezonder eten. En een van mijn kinderen is geboren met een voedselallergie en zo ben ik steeds dieper in de materie geraakt. Ik ben daar steeds meer studies en opleidingen in gaan doen. Daarnaast vind ik bewegen heel erg leuk. Ik heb vroeger professioneel klassiek ballet gedaan en ben ik ook yoga docent. En dit met die cabines vind ik gewoon een hele leuke manier van bewegen. Het is vooral die combinatie van gezond eten en bewegen wat ik zo leuk vind. Ik heb in de afgelopen jaren in veel afslankstudio's gewerkt en sinds vijf jaar ben ik voor mezelf begonnen. De reden dat ik ben overgestapt naar zelfstandig ondernemen is dat het te vaak gebeurde dat de eigenaren nooit aanwezig waren, niet eens wisten wat er speelde. En vaak ook geen kennis hadden van de materie. Hierdoor kreeg ik ook niet altijd de ruimte om goed met mijn passie aan de slag te kunnen. Na al die jaren ervaring heb ik inzicht gekregen in hoe een en ander wel en vooral ook niet moest, dus was de stap naar ondernemerschap niet zo groot meer. Ik wilde eindelijk wel eens echt met mijn passie aan de slag zoals ik voor ogen zag hoe het zou moeten zijn. 

Het is ook niet dat ik me perse bezighoudt met afvallen, ik geloof veel meer in gezond eten en bewegen. En ik vind ook dat iedereen dit kan met de juiste begeleiding. Het is gewoon meer een kwestie van een verlegging van je mindset; niet perse willen afvallen maar eerder gezond willen leven en die twee elementen van voeding en bewegen samen zorgen dan wel dat je afvalt. 

Wat vind jij het leukste aan ondernemen.

Dat je die commitment kan maken met je passie. Dat heb ik echt gemist bij de studio’s waar ik werkte. En het leukste vind ik dan nog niet eens het ondernemen zelf maar dat ik mijn passie in ondernemerschap kan gieten. De vrijheid vind ik daarin het belangrijkste. En dan bedoel ik niet zozeer het kunnen indelen van je eigen tijd. Maar juist het toepassen van mijn passie op de manier zoals ik dat voor ogen zie. En als ik zie dat iets beter werkt dat ik dat dan ook gelijk kan aanpassen. Dat je zelf kunt bepalen welke koers je met je onderneming opgaat. En dat als het nodig is, ik meer tijd aan iemand kan besteden en niet vast zit aan vooraf vastgestelde tijden.

Wat vind je lastig aan ondernemen. 

Nu natuurlijk met die COVID19! Dit is zo’n moment. Ik sta nu alleen en heb personeel weg moeten sturen, dat is niet leuk maar daardoor gaat het net. Ik verdien er op dit moment vrijwel niets aan en dan ben ik blij dat dit mijn passie is. Vorige maand kon ik weer voor het eerst open en dan merk ik dat iedereen weer helemaal enthousiast is. Daar krijg ik dan weer energie van. Maar dit is wel zo’n moment in mijn ondernemerschap waarin ik me afvraag “jeetje waar gaat dit heen? Hoe ga ik dit later in het jaar doen?”. Het is nu allemaal zo korte termijn denken. En ik vraag me echt af of de mensen wel weer komen want het is natuurlijk wel een luxe product. Willen mensen daar dan nog wel in gaan investeren.  Maar goed zodra je weer kan ondernemen en bezig kan zijn met je product vergeet je dat soort dingen. En ik heb gelukkig nu alleen mezelf waar ik voor moet zorgen, geen personeel waar ik me zorgen over hoef te maken. Het moet alleen niet zo heel lang meer gaan duren. Maar goed, binnen het ondernemen is dit wel even een moment dat je denkt “ja en wat nu?”. 

Waarin onderscheid jij je van je concullega’s?

Ik onderscheid me door de kennis over gezonde voeding, de cabines en dat alles onder één dak is. Zowel de gesprekken als de voeding en het bewegen. Je ziet veel diëtisten die alleen aandacht voor het voedingspatroon hebben of je hebt de sportscholen waar dit, als het er al bij zit, een apart onderdeel is. Dat maakt ook dat de klant naar twee partijen moeten en daar afzonderlijk voor moeten betalen. Het zit m dus vooral in de combinatie en de cabines. Ja want ik heb me dat in het verleden vaak over verwonderd; dat je of alleen kunt sporten of alleen een diëtist hebt dus ik kende dit wat jij doet nog helemaal niet. Er zijn er wel een paar maar het is nog erg kleinschalig, het zijn er niet veel die dit op deze wijze doen. 

Hoe kijk jij tegen branding en promotie aan?

Jezelf branden moet echt wel en ik vind het ook belangrijk. Ik probeer ook zoveel mogelijk te posten. Tegelijkertijd vind ik het nog niet zo eenvoudig. Ik probeer daarbij zoveel mogelijk de middenweg te vinden. Het moeizame zit niet zozeer om wat ik moet posten maar vooral hoe. Er zit een stukje schaamte in om mezelf zo zichtbaar te maken want het gaat niet om mij maar om het product en klant. Mensen vinden het wel fijn om iets meer van mij te zien omdat het contact in de studio zo persoonlijk is dus dat blijft een beetje zoeken.

Je ziet wel eens van die posts die of super persoonlijk zijn of waar je zo veel foto’s van de onderneemster ziet, dat zie ik mezelf niet zo makkelijk doen. Of dat je iemand ontmoet en een bepaalde persoonlijkheid heeft, dan ga je op de sociale media kijken en dan lijkt het totaal niet. Heel veel mooi weer en poeha maar in de werkelijkheid ligt het dan dus anders. Dat vind ik lastig want ik vind dat het totaalbeeld gelijk moet zijn en er geen verschil tussen de website en de sociale media enerzijds en de persoon anderzijds zou moeten zijn. 

 

Wat doe jij om jezelf zichtbaar te maken en hoe doe jij dat?

Ik post vooral op Instagram en sinds de start van mijn onderneming zit ik ook op Facebook. Het gemak van de Instagram dat dit gelijk ook naar Facebook gaat vind ik wel heel prettig. Daarnaast heb ik natuurlijk ook mijn website maar het meeste gaat toch via mond-tot-mond reclame. Ik besteed er ook best veel aandacht aan. Ik probeer iedere dag wel iets te plaatsen maar ik plan het allemaal niet te ver vooruit. Mijn inspiratie komt ook vanuit mijn klanten, door de ervaringen die ik op een dag heb. Of dingen die in het nieuws plaatsvinden. En die kan ik dan niet kwijt als ik het maanden van tevoren inplan. Wel vind ik het lastig om meer volgers te krijgen maar op zich hoef ik geen duizenden volgers te hebben, ik weet niet of dat goed is of niet. Ik vind het belangrijker dat degene die me volgen ook echt interesse hebben in mijn product dan dat ik er duizenden heb die nooit kijken en/of reageren. 

Verder heb ik ook wel eens flyers gemaakt maar dat vind ik eigenlijk teveel moeite voor iets waar ik niet veel van terug zie. Dus op dit moment is het vooral de sociale media waar ik tijd en energie insteek.

Wil jij ook wel een keer je verhaal vertellen en je mening geven over branding? Neem dan nu contact op met mij en dan maken we een afspraak voor jouw interview.  Stuur mij een mail: rebecca@dare2be.eu of bel/app me op: 0683080321.