Elke maand spreek ik een 50+ onderneemster over haar bedrijf en branding. Wat doen ze, hoe doen ze dat, waarom doen ze het. Deze keer spreek ik Miranda de Ruiter met haar onderneming “Adem u vrij”.

 

Goedemorgen Miranda, vertel eens wat doe je precies en waarom ben je dit gaan doen?

Ik ben ademhalingstherapeute en ik doe ontspanningstherapie. Ik help mensen met astma, hyperventilatie problemen, hoge bloeddruk, apneu en mensen met paniekaanvallen. Ik doe dit door middel van de Buteyko methode. Dat is een methode die speciaal ontwikkeld is voor mensen die overademen. Daarnaast ben ik als hobby massage gaan doen, dat is een beetje uit de hand gelopen en inmiddels professioneel werk geworden. Het is ook een hele mooie aanvulling op de ademhalingstherapie.

Ja en waarom ik dit ben begonnen, dat vragen mensen wel vaker aan me. Dat stond ook niet op mijn lijstje toen ik opgroeide. In 2006 ben ik heel ziek geworden, ik kwam in een burn-out terecht en daar kreeg ik helaas ook hyperventilatieklachten bij. Het zit niet zo in me om de dingen te laten zijn voor wat ze zijn en dan maar te accepteren dat ik last zou blijven houden van hyperventilatie. Ik ben gaan onderzoeken wat mij zou kunnen helpen en zo kwam ik een Buteyko therapeut in Alkmaar tegen. In een groep heeft zij mij de Buteyko methode geleerd en als onverwachte bijwerking kwam ik ook van mijn astma af. Dat vond ik zo fantastisch en hoe meer ik me erin ging verdiepen voelde ik steeds meer dat dit bij mij paste en het klopte ook, het is allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Toen ben ik de opleiding gaan doen. “Wat houdt dat Buteyko in dan?”  Buteyko is de naam van een arts die tijdens zijn medicijnenstudie erachter kwam dat ademhaling te maken heeft met wel of niet ziek zijn. Met laboratoriumonderzoeken kwam hij tot de conclusie dat mensen die een te laag CO2 gehalte in hun bloed hebben daardoor bepaalde ziektesymptomen krijgen waaronder astma. Hij ontdekte dat astma eigenlijk een poging van het lichaam is om het CO2 binnen te houden.   

 

Wat zie jij als je grootste succes?

Als iemand mij een berichtje stuurt dat hij is gaan vliegen, wat hij dus niet meer durfde. En dat hij niet in paniek is geraakt, zelfs heeft genoten van de vlucht. Dat zie ik als een enorm succes. Of als iemand mij belt dat haar kind weer kan sporten. Dat iemand zijn leven weer terug heeft gekregen. Zoals het ook mij mijn leven weer teruggeven heeft.  

We maken allemaal wel eens een verkeerde inschatting; wat is de jouwe?

Ik heb in het verleden wel eens mensen in de praktijk gehad waarvan ik hoogmoedig dacht dat ik die wel kon helpen. Dan bleek dat hij of zij toch echt eerst langs een goede psychiater of psycholoog moest. En daarna  eventueel weer bij mij terecht zou kunnen. Dus ik probeer nu minder hoogmoedig te zijn om te denken dat ik iedereen kan helpen want dat kan ik helaas niet. Soms hoort iemand gewoon ook niet bij je en daar moet je eerlijk in zijn. “Durf je dat ook?” Mja, ik ben iemand die graag anderen helpt dus ik ga daar vrij ver in. Maar als je ieder weekend op vrijdagavond en zaterdagavond gebeld wordt door iemand die suïcidaal is en zegt dat ie het niet meer ziet zitten. Dan beïnvloedt dat zo je leven, dat was voor mij een hele harde les. En dan is het voor de ander maar dus ook voor mezelf veel eerlijker om te zeggen dat we niet bij elkaar passen, dat er een ander soort hulp nodig is.

Waarin onderscheid jij je van je concullega’s?

Ik denk dat je als therapeute holistischer naar de mens zou moeten kijken. Ik sprak bijvoorbeeld een hele goede Buteyko therapeut uit Ierland en vroeg hem wat hij met voeding bij de therapie doet. Het bleek dat hij daar helemaal niets in doet en wil doen. Terwijl ik denk dat je naar het totaalbeeld moet kijken. Voeding is ook zo belangrijk voor hoe we ons voelen. Want als iemand met klachten komt dan moet je kijken waar dat vandaan komt. Dan is voeding ook onderdeel in de genezing. Dus ik denk dat mijn holistische kijk naar de mens, zowel fysiek als mentaal mij onderscheid. “Vind je dat dit onderscheid goed op je website naar voren komt?” Ja dat weet ik eigenlijk niet, ik ben wel tevreden met de website, hij laat wel zien wie ik ben, wel bij mij past maar ik ben nooit helemaal tevreden met de website. Misschien komt dat ook wel omdat ik nooit helemaal tevreden ben, dat ik altijd meer en beter wil leven. Het is niet zozeer perfectionisme maar ik gooi wel overal mijn hele ziel in. “Misschien is dat ook wel een van die ondernemerskwaliteiten, dat we altijd willen groeien”. Ja dat moeten we ook!

Hoe kijk jij tegen branding en promotie aan?

Ja wat is branding eigenlijk. Zoals ik het vertaal is het linken, contacten, mensen naar je toe halen. “Vind je dat ook bij je passen, als kleine onderneemster, dat branding?”  Nou om heel eerlijk te zijn weet ik dat helemaal niet, ik heb me er eigenlijk nooit zo in verdiept. En ik had dat woord ook eigenlijk nog nooit gehoord. “Hahaha er ligt nog een heel veld voor me om te betreden. Branding is alles wat te maken heeft met je zichtbaarheid en promotie. Wat ik veel hoor is dat onderneemsters denken dat het alleen voor grote bedrijven is met een marketing afdeling. Maar ook onderneemsters willen dat de website, huisstijl en alle content de juiste uitstraling heeft waardoor klanten komen” Ja dat klopt en ik denk dat in de hoek waar ik in zit, de zorg, dat mensen daar wat voorzichtiger in zijn, minder hard roepen. Ik merk in ieder geval in mijn omgeving dat de meesten minder aan hun marketing doen, minder hard roepen dan bijvoorbeeld een autoverkoper. Ik denk omdat je product jijzelf bent en dat vooral vrouwen minder goed zijn in zichzelf promoten. Dat die daar wat voorzichtiger in zijn. Ik zeg altijd ‘ik ben heel goed in mijn werk maar niet zo goed in de promotie daarvan’. 

Wat doe jij dan om jezelf zichtbaar te maken?

Door toch meer naar buiten te treden door bijvoorbeeld lezingen te geven. Ik heb nu drie lezingen via Zoom in de planning staan. En ik heb zomaar voor het eerst geadverteerd op Facebook. Soms post ik wel eens wat in diverse Linkedin of Facebook groepen maar nog veel te weinig. Vaak kijk ik gewoon mee en vind ik het leuk om andere mensen naar voren te halen dus deel ik hun berichten. Ik kijk ook wel eens YouTube filmpjes om te leren hoe ik een en ander kan doen. Laatst zag ik er bijvoorbeeld een waarin gezegd werd dat je moet flirten! Je moet flirten op social media, dat vond ik een hele leuke. “En hoe doe je dat dan, flirten op sociale media?” Door andere mensen de ruimte te geven. En dus niet alleen te zeggen hier ben ik en dit is wat ik doe, maar door meer contacten te leggen. Door meer aandacht te besteden aan wat de anderen doen, likes en comments te geven. “Dat werkt natuurlijk ook wel vice versa: als jij niks plaatst weten mensen ook niet dat je er bent.” Ja klopt, die klacht heb ik ook wel vaker gehoord. Dat ik cursisten heb gehad die zeiden dat ze zo lang hebben gezocht en dan woon ik gewoon vlak bij ze in de buurt. Laatst had ik een collectant aan de deur die me vroeg wat ik deed. Toen zei ze verrast dat haar dochter wel langs zou willen komen en dat het jammer was dat ik niet zo zichtbaar ben. “En dat is nou branding, dat je zichtbaar bent op de verschillende plekken voor je doelgroep.” Hahahahaha ja ik moet dus meer mijn best gaan doen. 

Wil jij ook wel eens een keer geïnterviewd worden?  Laat het me weten en stuur mij een mail: rebecca@dare2be.eu of bel/app me op: 0683080321.