In de wereld van branding, is een refresh een tactische en vooral cosmetische manoeuvre. Meestal is het idee dat een refresh een duidelijke impact moet krijgen op de manier waarop je onderneming ervaren wordt in gevoel, uiterlijk en geluid door je doelgroep. 

Naarmate je onderneming groeit, is het belangrijk voor je brand om een reflectie van de tijdsgeest en markt te blijven weergeven. Als jij hetzelfde blijft en je branchegenoten groeien en veranderen, frissen logo’s op en voeren nieuwe vormen van communicatie door; dan verlies jij je waarde en het concurrentievoordeel dat je aan de start had.


 

Een mooi voorbeeld van een refresh is dit Microsoft logo. Door de jaren heen is het logo veranderd om de esthetiek weer te geven die hun doelgroep het beste aanspreekt.

 

 


Uiteindelijk vertelt een brand refresh niet alleen dat je relevant en modern bent; het laat ook zien dat je in contact staat met je markt. Hoewel het nu wel weer vintage is, stel je voor dat Microsoft het eerste logo nog zou voeren en wat jou dat doet voelen over het merk.

Een refresh kan, ondanks dat deze niet zo ingrijpend is als een rebrand, een verbluffend resultaat opleveren waardoor je ineens wel weer op het netvlies van je doelgroep komt te staan. 

Het is verstandig om je brand om de paar jaar te evalueren met waar jij staat en waar de markt staat. De meeste ondernemingen doen dat gemiddeld tussen de vijf á tien jaar, niet één doet het helemaal niet overigens. 

Onderstaande punten zijn een moment om eens goed naar je huisstijl en logo te kijken, herken jij een van deze punten? 

Je bent ouderwets: hoewel je logo vernieuwend was toen je net begon, de veranderingen in tijd hebben jou achtergelaten in het verleden.

Je bent inconsistent: als je in de afgelopen jaren aan het spelen bent geweest met verschillende kleurstellingen en logo’s, heb je grote kans dat je herkenbaarheid ingeboet heeft en je doelgroep jou niet helder op het netvlies heeft. 

Je doelgroep klopt niet: je merkt dat je maar niet die klanten krijgt die je graag zou willen, je styling sluit gewoon niet aan op die mensen die je bereiken wilt.

Je bent gegroeid: je huisstijl voelt onvolwassen aan ten opzichte van de groei die je doorgemaakt hebt en reflecteert allang niet meer het punt waar je nu staat.

Als je bovenstaande punten herkent is het echt tijd om iets aan je styling te gaan doen. Ren nu niet meteen naar het eerste het beste bureau maar denk eerst eens na over de volgende punten/vragen:

  • behoudt een refresh de integriteit van je brand;
  • komt met een refresh de identiteit beter tot zijn recht;
  • blaast een refresh nieuw leven in de onderneming;
  • groeit met een refresh de look en feel van je brand met de markt mee;
  • kun je met een refresh het bereik naar de doelgroep vergroten.

Ik kan je helpen met een refresh van je brand. Je kunt ook voor het coaching traject Branding kiezen, dan doen we het samen en blijf jij aan het stuur. Voordeel is dat je door de oefeningen de volgende refresh zelf zou kunnen doen.