Elke maand spreek ik een 50+ onderneemster over haar bedrijf en branding. Wat doen ze, hoe doen ze dat, waarom doen ze het. Lees deze maand mee over Susan van Lagemaat met haar onderneming Optidee.

 

Susan, welkom. Wat doe je precies en waarom ben je dit gaan doen?

Ik ben ruim veertien jaar geleden met Optidee begonnen. Daarvoor heb ik jaren in loondienst gewerkt. Door een lastige tijd en de zwangerschap van mijn tweede kind werd het tijd voor iets nieuws. Ik ben een harde werker maar wilde dat toch liever voor mezelf gaan doen zodat ik ook mijn eigen tijd kan indelen en mijn eigen koers kon gaan varen. 

Toen kwam ik in aanraking met Optidee Duitsland en ben me daar in gaan verdiepen. Dat voelde zo goed dat ik besloot om dit in Nederland te gaan doen. Veertien jaar geleden was er nog helemaal niets in Nederland, ik moest aan de slag met Duitse folders, kleuren, materialen, maar ik had er gewoon een heel goed gevoel bij. Ik heb echt mijn gevoel en passie gevolgd om dit neer te gaan zetten. Ik dacht hier word ik blij van en krijg ik energie van. Dus ben ik begonnen met één Optipluche washandje en een dosis enthousiasme. Inmiddels bestaat het bedrijf uit 700 zelfstandige adviseurs en is het bedrijf op alle vlakken geprofessionaliseerd. 

Ja en wat is dan Optidee; zij hebben een unieke textielvezel ontwikkeld waar beddengoed, comfort en schoonmaakartikelen van zijn gemaakt. Wat er zo speciaal aan is, is dat het een gepatenteerde en zeer hoogwaardige vezel is. De artikelen zijn niet in winkels of op webshops te koop. Wij adviseren de producten persoonlijk bij mensen thuis. Die vezel is niet alleen zacht en comfortabel  maar ook vocht- en temperatuurregulerend. Hierdoor slapen mensen beter, dieper en gezonder. “Het is eigenlijk een heel goed product voor vrouwen in de overgang” Ja dat klopt, dat is ook een van de belangrijke doelgroepen die we helpen. De vezel zorgt ervoor dat het vele vocht  ‘s nachts sneller verdampt waardoor je beddengoed droog blijft en je er dus beter door slaapt. We hebben veel verschillende soorten klanten die baat bij onze producten hebben. Zeker nu gezondheid hoger op de agenda staat met de drie pijlers; gezond eten, bewegen en gezond slapen. Juistdeze laatste pijler is belangrijk en daar helpen we mensen graag mee.  

Wat zie jij als je grootste succes?

Het grootste deel van mijn werkzaamheden bestaat uit het helpen van nieuwe ondernemers met het starten van hun eigen Optidee onderneming. Hen daarmee helpen zo succesvol mogelijk te laten zijn, is mijn passie.Je ziet mensen opbloeien doordat ze kwaliteiten ontdekken waarvan ze niet wisten dat ze die hadden. Dat geeft zo veel voldoening. Ik hoor ze dan vaak zeggen dat ze nooit kunnen wat ik kan en dat ze geen verkoper zijn. Waarop ik dan zeg “nee we zoeken geen verkopers, maar adviseurs”. Verder is het belangrijk dat iemand een prettige persoonlijkheid is en van mensen houdt. Het heeft ook te maken met het gunnen van het succes aan anderen. Als je dat steeds weer voorop stelt, komt het daarna ook naar je toe. Ofwel zoals ik altijd zeg: “als je kunt delen, zal je vermenigvuldigen”.

We maken allemaal wel eens een verkeerde inschatting; wat is de jouwe?

Ik ben heel enthousiast en een harde werker en werk ook volgens het principe ‘afspraak is afspraak’. Dat komt misschien ook omdat ik uit een ondernemersgezin kom. Ik word regelmatig teleurgesteld door mensen die anders met dit principe omgaan. Ook denk ik vaak dat iemand net zo enthousiast aan de slag gaat als ikzelf, maar daarin kom ik mezelf wel eens tegen. Ik gun de ander het ook om veel plezier en succes erin te hebben. Alleen moet daar natuurlijk wel hard en vanuit het hart voor gewerkt worden. Dat wordt met regelmaat onderschat. Ik zeg wel eens; ’’het geld ligt op straat, maar je moet wel bukken”. Daarnaast moet je geduld hebben en op de langere termijn kunnen kijken. 

Kortom, er is altijd nog wat te leren. Ik zie het iedere keer wel als een verrijking als ik weer iemand ontmoet die het anders doet. Ik leer er toch steeds weer iets van. Dus ik probeer het op die manier altijd positief te bekijken. 

Normaal gesproken is deze vraag niet altijd even eenvoudig maar voor jou is dat eigenlijk wel heel duidelijk: waarin onderscheid jij je van je concullega’s?

Ja een deel zit inderdaad in die gepatenteerde hoogwaardige textielvezel en dat de producten niet in de winkels of webshops te koop zijn maar alleen via onze adviseurs.

Ook met het ondernemersconcept onderscheiden we ons enorm. Als iemand bij ons wil starten dan kan dat zonder financiële investeren. Dus zonder spaargeld kan iemand starten. Je krijgt (na een kennismakingsgesprek) een producten- en promotiepakket van Optidee zodat je meteen vanaf het begin inkomsten kunt opbouwen. De coaching en begeleiding die ze van mij krijgen, is ook kosteloos. Daarnaast is er een Opti Academy waar de adviseurs opgeleid worden. 

Soms is het moeilijk, want als je het dan uitlegt, lijkt het  “te mooi om waar te zijn”. En dan vragen mensen zich af waar het addertje onder het gras zit, maar daar zoek ik al 14 jaar naar en is er simpelweg niet.  

Hoe kijk jij tegen branding en promotie aan?

Goede vraag, het is eigenlijk zo dat alle zaken rondom het merk, zoals de kleuren, beeldmateriaal, flyers, folders etc allemaal vanuit Duitsland komen.

We hebben in Nederland nog veel te doen. Op dit moment hebben we ca.  8% van de Nederlandse huishoudens bereikt. Ons doel is de komende jaren te groeien naar 20%.

Onze productreclame loopt eigenlijk via mond tot mond van onze klanten want zij zijn tenslotte onze grootste ambassadeurs. Er is ook bewust gekozen om geen massamedia in te zetten.

Wat doe jij om jezelf zichtbaar te maken en hoe doe jij dat?

De adviseurs kunnen via social media werken aan hun Optidee bekendheid. Vanuit Optidee Duitsland worden uniforme formats, beelden en filmpjes aangereikt zodat we een uniforme uitstraling hebben. Adviseurs plaatsen ook eigen gemaakte foto’s en filmpjes over de producten op sociale media. Dus daarin doen we wel iets voor de branding, de beeldvorming. Verder organiseerde ik altijd de grote landelijke beurzen (Gezondheidsbeurs, Beautybeurs, Margriet Winterfair, Libelle zomerweek etc) en stonden collega’s op lokale beurzen voor branding van ons merk. Verder is het natuurlijk belangrijk voor elke individuele adviseur om (online) te netwerken. 

Ja en voor de COVID19 spraken we mensen en als ik dan hoorde dat iemand slecht slaapt dan gaf ik een uitleen setje mee om vrijblijvend uit te proberen. Vaak willen mensen het product houden als ze er eenmaal gebruik van hebben gemaakt. Dus dan maken we een afspraak en het mooiste is het dan als er nog een paar vriendinnen bij komen zitten. Op die manier deden wij dat maar nu is dat natuurlijk lastiger. We kunnen mensen niet meer persoonlijk ontmoeten en het product leent zich gewoon veel beter om het live te doen zodat ze het kunnen voelen. Nu sturen we informatiepakketten op en doen we de afspraken via zoom. Dus het gaat nog wel, nieuwe klanten vinden maar het is wel een stuk lastiger. 

Online kunnen we we met meer mensen “samen zijn’. Deze tools hebben we het afgelopen jaar ook ontdekt en hebben veel succes en efficiency gebracht. Daar ben ik heel dankbaar voor. Als het om ‘intern zichtbaar zijn’ gaat: ik heb nog nooit zoveel Optidee collega’s uit Nederland en België in een jaar gezien als in dit jaar. We doen alle meetings en trainingen nu ook online. Deze periode heeft ook van ons veel creativiteit en flexibiliteit gevraagd, maar met een positieve mindset en het “samen ben je sterk–principe” zijn we trots dat we met alle collega’s terug kunnen kijken op een zakelijk goed jaar.

Wil jij ook wel eens een keer geïnterviewd worden?  Laat het me weten en stuur mij een mail: rebecca@dare2be.eu of bel/app me op: 0683080321.