Een campagne maak je omdat je bijvoorbeeld een nieuw product/dienst hebt, de aandacht voor iets speciaals wilt of een bestaande dienst/product wilt promoten rondom een nationale feestdag. Bijvoorbeeld een campagne om in plaats van eieren zoeken met pasen; jouw dienst zoeken. 

Dit doe je niet zomaar op een avondje. Een campagne vraagt aardig wat voorwerk en daarom is het belangrijk goed van start te gaan, nog vòòr je met het creatieve proces begint.  Ik geef je vijf stappen waar je aan kunt denken voor je van start gaat: 

Een goede campagne werkt het best als je dit doet met een team, formeer je team zoveel mogelijk uit je netwerk. Samen de campagne bedenken is leuker en levert veel meer ideeën op. Voor de uitvoering is het goed om de taken en vooral de tijden waarop iedereen iets doet, te verdelen. Eigenlijk werkt een campagne net als een gesmeerd project: zodra de taken verdeeld zijn wordt het werk voor iedereen lichter en inzichtelijker. Je kunt elkaar ook opvangen als je een dag niet kunt, als je alles alleen doet vallen er vaak activiteiten buiten de boot. 

Eenmaal met een team gewerkt; wordt het steeds eenvoudiger om met elkaar een nieuw leuk idee te formuleren en uit te voeren.

Als je een goed idee hebt; begin dan niet gelijk maar werk deze eerst goed uit. Een campagne plannen doe je meestal minstens een maand van tevoren. Als je met een team werkt liever nog eerder. Grote bedrijven beginnen meestal in de eerste maand van een kwartaal over het volgende kwartaal een campagne voor te bereiden. Dat geeft je dus drie maanden de tijd alle materialen te maken. 

Als je het echt goed wilt doen, plan je aan het einde van een jaar, nu dus eigenlijk, vier mooie campagnes (of thema’s) met je team. Die hoef je nog niet helemaal uit te werken: je bedenkt wat je in dat aankomende jaar wilt communiceren. Daarna wordt de uitvoering net zo simpel als een ei bakken. 

Ondanks wat er nog wel eens gedacht wordt: er is niet één ideaal kanaal om je nieuws te verspreiden. Alles hangt af van je boodschap en je doelgroep. Als het goed is verspreid je niet steeds overal hetzelfde maar maak je onderscheid in je kanalen. 

Het effectiefste kanaal is degene waarmee je het beste resultaat voor je campagne bereikt. Bij het opstellen van je campagne bepaal je de specifieke doelen. Het kan best zijn dat je én meer interactie wilt én een groter bereik. Bij de een werkt Facebook beter om interactie te krijgen en bij de ander lukt dat beter op Linkedin. Bepaal daarom bij je doelen welke boodschap je bij welk kanaal gaat verspreiden.

Een briljante campagne loopt over de verschillende kanalen waarbij je bij elk kanaal een ander bericht inzet en mensen motiveert om van kanaal naar kanaal je content te volgen, én er op te reageren.

Oftewel: maak die mediaplanner! Ongelofelijk belangrijk in je campagnes. Je plaatst als het goed is niet èèn bericht; een campagne bestaat uit een aantal losse onderdelen over een bepaalde periode. Dit kan gewoon een excel sheet zijn met daarin:

  • datum
  • belangrijke events/data in die periode
  • middelen: dit is het soort content: video, tekst, plaatjes, audio
  • de kanalen die je gaat gebruiken
  • wat mensen met die content moeten gaan doen; interactie, aankopen, verspreiden

Het fijne van een redactionele kalender is dat je in een oogopslag kunt zien hoeveel je nodig hebt van je middelen. Je ziet ook direct waar gaten in je communicatie vallen. De winst van een kalender, die wel even tijd kost om in te vullen, is dat je veel sneller de juiste middelen bij elkaar hebt, makkelijker de taken met je team kunt verdelen en meer tijd wint dan het je kost om het niet te doen of in te vullen. 

De “tone of voice” en uitstraling van je bedrijf naar buiten toe wordt door de jaren heen opgebouwd. Elk jaar weer blijf je op dezelfde manier communiceren, gebruik je dezelfde toon. Hierdoor ontstaat de herkenning. Dat bouw je niet op binnen een paar weken. 

Hou daarom bij het maken van je campagne áltijd de basisboodschap van je bedrijf voor ogen. Verpak in alle leuke symbolen, foto’s, filmpjes en teksten altijd de basisboodschap van je bedrijf. Ben jij dat avontuurlijke merk? Maak dan altijd verrassende campagnes. Ben je wat koeler en zakelijker? Ga dan niet leuker zitten doen dan je bent maar hou je aan je eigen stijl. Help je anderen altijd graag, blijf dan ook in je campagne die helpende hand bieden of informatief van stijl zijn. 

 

Hulp nodig bij het opzetten van je campagne? Je kunt voor een advies uur kiezen waarbij ik je op weg help en adviseer op punten waar jij hangt. Of je kiest voor de Brainrock: met een kleine groep onderneemsters gaan we creatief aan de slag met je campagne. Bel gerust; in de gratis intake bepalen we samen waar jij het meest behoefte aan hebt.